Vlug Veilig Voordelig

joodsweekblad-maart-1943-watermanjoodsweekblad-mei1943-piano

Deze pagina’s uit Het Joodsche Weekblad had ik geüpload omdat Asterdorp erin voorkomt. Maar het zijn juist de andere advertenties die op een ijskoude manier het grote verhaal vertellen. Het was voorjaar 1943, de vervolging en deportatie van 85 duizend Joden uit Amsterdam bereikten hun hoogtepunt. De Transvaalbuurt was veranderd in death row. De Joodsche Raad, uitgever van het Weekblad, volhardde er tot het bittere eind in om de schijn van het normale leven op te houden. Joden werd gevraagd zich aan te melden voor de cursus fotografie. En wie opgeroepen werd voor evacuatie deed er goed aan geweven, wasechte naamlinten in de kleding te naaien. Verhuizen met ‘Vlug, Veilig en Voordelig’, de rugzakken van Hartog, slaapzakken en wanten van Apfelbaum, ze kwamen allemaal van pas.

Laat een reactie achter