Wuft

wuft

Zo zag Margaretha Peereboom van Asterdorp 63 eruit. Dat verbeeld ik mij althans na lezing van het gezinsrapport. Margaretha Peereboom woonde van november 1929 tot augustus 1930 samen met meneer Kesner in het huisje waar eerder ijsmaker Blitz had gewoond. Dat ze niet getrouwd waren gaf natuurlijk al te denken maar mijn fantasie sloeg pas op hol na lezing van de inlichtingen die de opzichteresse vooraf had ingewonnen. ‘Zuster Wilhelmina Gasthuis was van oordeel dat ze zich te wuft kleedde, lakschoenen, hoeden en poeier.’

Begin november 1929 had meneer Kesner zich gemeld bij de gemeente. Hij zou vanwege huurschuld uit zijn woning worden gezet en wat nu? De opzichteresse was verontrust door de wufte signalen en zocht het verder uit. ‘Achteraf blijkt, dat zij zelf veel naaide en dat ze zoover men kan nagaan een fatsoenlijk leven leidde.’ Maar, zo gaat de ambtelijke diagnose verder, ‘het is wel dienstig voor dit gezin, indien het hier eenige maanden doorbrengt. Behalve de huurschuld is het heel armoedig en onfris.’

Misschien is het wel Margaretha, de vrouw op de foto links naast dit stukje. Ik zie hoge hakken, ik zie een pose, een blik naar de fotograaf tussen de losse haarlokken door… Hoe dan ook, na een half jaar bespeurde de opzichteresse vorderingen: ‘Bewoning vrij goed, soms wat rommelig.’ Kort daarna onttrokken Kesner en Peereboom zich aan het gemeentelijk toezicht. Hopelijk met wufte plannen.

Laat een reactie achter