Hazes & Heuckeroth

$(KGrHqJ,!iIFClS4oV-IBQwlS7Gz5w~~60_35Onder de bewoners van Asterdorp zijn familienamen van volkszangers ruim vertegenwoordigd, zo hebben er een Heuckeroth, een Roelvink en een Hazes gewoond. Of die laatste twee voorouders zijn van onze Dries en Dré weet ik niet maar ik sluit niets uit. Over mevrouw Heuckeroth zal ik later nog eens schrijven, begin jaren tachtig heeft ze mij vanuit haar huisje in de Latherusstraat nog mooie verhalen verteld over het dorp waar ze als jonge moeder heeft gewoond. Roelvink is al eens aan bod geweest, daarom richten we ons nu op mevrouw Hazes, die van 1932 tot 1934 op nummer 20 woonde, dat is ín de muur aan de zijde van de Asterweg, zo’n beetje in het midden.
Mevrouw Hazes woonde tot die tijd op de Blasiusstraat maar kon daar, zoals de inspectrice van de Woningdienst het droog vaststelt, ‘de huur niet betalen, omdat zij geen inkomsten had.’ Haar bron van inkomsten was er namelijk vandoor: ‘De man is gepensioneerd van de Marine: f. 24,- per week. Hij heeft het gezin verlaten en zijn pensioen opgenomen.’ Nu moet ze van een uitkering leven, aangevuld met wat inkomsten van dochter Rika die bij Wasserij De Lelie aan de Asterweg werkt.
Ze wonen nog maar koud op Asterdorp of Rika wordt ontslagen. Vanaf dat moment rommelt ze voortdurend met de huur. Met de buren botert het intussen niet, ze raakt zelfs verstrikt in een handgemeen met mevrouw Heuckeroth die haar ‘op den weg is aangevlogen’. Ideetje voor een meezinger van het duo Gordon & Dré?
Begin 1934 kampt ze met ziekte en gebrek. Met vijf jonge kinderen, tussen de zeven en dertien jaar oud, is er altijd wat: de een komt met haar hand tussen de stijfselmachine, de ander moet naar een kindersanatorium in het oosten van het land en zelf loopt ze een longontsteking op. Tot overmaat van ramp wordt de uitkering met f. 3,50 verlaagd (‘nieuwe tariefberekening‘ heette dat toen; gladpraten is van alle tijden) wat de opzichteresse doet verzuchten: ‘Zij is er erg mede verlegen, het is ook wel een heel bedrag om opeens te bezuinigen.’ Als ze weer opgeknapt is, mag ze verhuizen naar een gewone gemeentewoning, Latherusstraat 45′. Een half jaar later krijgt ze daar een nieuwe buurvrouw: Heuckeroth.

Laat een reactie achter